Get your own Digital Clock

2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Brangiausia pasaulyje kava - būsite nustebinti!

Jūsų pageidavimu parašysime apie brangiausią pasaulyje kavą. Nežinau kaip Jūs, bet mes tokios kavos ragauti nedrįstume........
 „Kopi Luwak“ – brangiausia pasaulyje kava, kurios kilogramas kainuoja tūkstančius litų. Šios kavos per metus pagaminama tik pusė tonos, todėl kaina ir yra tokia aukšta. Kilogramas tokių „apvirškintų“ pupelių kainuoja 324 svarus (1400 litų). Sakoma, kad unikalaus skonio, stipraus ir sunkiai nusakomo bei gaivaus aromato kava susuka galvą net didžiausiems kavos gurmanams. Ši kavos rūšis kilusi iš Indonezijos. „Kopi“ indonezietiškai – „kava“, o „luwak“ – mielo, panašaus į katę padarėlio palminio musango pavadinimas. Tiesa, kam gi čia reikalingi tie padarėliai? Pasirodo, nepakartojamo skonio turtuolių kava yra gaminama iš kavos pupelių, kurias prieš tai apdoroja šių mažų gyvūnėlių… žarnynas.


Mėlynojo Jamaikos kalno ir Kopi Luwak kavos pupelių rūšys turi ypatingų skonio savybių, kurios įgauna stiprių atspalvių, kai praeina pro civetos, nedidelio atogrąžų gyvūno, žarnyną. Iš šių pupelių pagamintas puodelis kavos - pats brangiausias pasaulyje. 



Šia kava prekiaujanti Peterio Joneso kavinė už gėrimą gautas pajamas balandį skirs Macmillano vėžio paramos fondui.
Azijos palmių civetos slapstosi tarp lapų didelėse Pietryčių Azijos kavos plantacijose. Jos sugeba išsirinkti geriausiai sunokusias pupeles ir jomis minta. 


Patekęs į organizmą pupelės vaisiaus minkštimas suskaidomas, tačiau apvalkalas lieka. Išmatas kruopščiai renka darbininkai - išplauna ir skrudina. Kartais šios kavos plantacijos auginamos uždarose patalpose - taip lengviau surinkti gyvūnų išmatas nuo grindų.
Šios kavos receptą sugalvojo Davidas Cooperis. Jis teigia, kad pupelės skrudinamos apie 12 minučių, kol įgyja beveik juodą spalvą. Iš pupelių išeina puiki „espresso“, švelni „latte“ ar „cappuccino“ kava.

Didėjant paklausai, gamintojai sugalvojo auginti civetas narvuose ir maitinti jas kavos pupelėmis. Jau pradėta jas auginti.
Ekspertai sako, kad civetos labai išrankios, maitinasi labai įvairiai, todėl pupelių fermentaciją praturtina įvairūs enzimai, o narvuose auginamų civetų kava būtų kitokia.
„Manau, kava iš laukinių civetų yra įvairesnio skonio“, – teigė kavos ekspertas Edis Sumadis. – Narvuose auginamų civetų maistas bus sureguliuotas, jos negalės vadovautis instinktais, todėl virškinimo sistemos enzimai bus vienodi.“

O ką manote Jūs? Mėgintumėte paragauti? O gal jau yra ragavusių?

5 komentarai:

  1. paragaut tai tikrai noreciau :) manau nera taip jau baisu nes tos pupeles nuplaunamos ir ar skrudinamos paskui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na taip, bet pats faktas per kur jos "pereina"... :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu ir kainele :) noreciau ir as bent puodelio tokios :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ta brangiausia kava, tai įtartina:)bet paragauti norėčiau

    AtsakytiPanaikinti